misa macak

 

Tekst piše Miša Mačak - Miloš Zlatković, diplomirani profesor geografije iz Novog Sada, preko 30 godina aktivno na estradi, tvorac i idejni vodja sledećih značajnih bendova: Dara Bubamara show bend, grupa Mačak u Čizmama, Mačak Miša bend, Roko Maroko bend, Bend od Marcipana, Mediteraneo Orchestra, La Bombonjera bend, Rusija bend, Mr. Twister bend, Kameleon bend, Casablanca bend...itd. itd.

 


Zablude i Saveti Šta treba imati u vidu kada se bira bend za svadbu ili neku sličnu proslavu.

Najbolji bend na svetu, pa i najveće i najpopularnije zvezde sa estrade, ne mogu da budu zanimljivi i zabavni više od dva-tri sata, zato je neophodno, da vaš izabrani bend, na svakih tri sata izvede neku promenu, u smislu presvlačenja, nekog performansa, etno bloka, latino žurke, rock bloka i sl. i to ne duže od 15-20 minuta... Iz iskustva znamo, da ti momenti kao da probude goste, dignu ih na noge, i odjednom krene urnebesna i luda zabava, koja se pamti i prepričava godinama...

Ne očekujte da statični, pasivni i mirni orkestrar napravi ludu i veselu atmosferu...bez obzira na njihove muzičke kvalitete.

Ne verujte baš previše forumima, na kojima "mladenci" iznose svoje mišljenje o bendovima... to su uglavnom muzičari, skriveni iza tuđih imena, koji hvaleći sami sebe, grade svoj marketing.

Postoje i prave buduće mlade, koje zbog ograničenog budžeta, hvale male i jeftine orkestre, dok velike i skupe bendove potcenjuju i nipodaštavaju. Kao, 'oćemo mi mladenci da budemo u centru pažnje, a ne bend!
Naravno da nijedan gost nije došao u svadbu, da bi deset sati neprekidno sedeo i gledao u mladence, već da se zajedno što bolje provedu i zabave.

Gosti će naravno pamtiti i mladence, jer zbog njih je i priređena cela ta zabava, ali, ako nema nešto karakteristično, zanimljivo i atraktivno - po čemu će pamtiti i sam program, onda će sve brzo pasti u zaborav.

Prva zabluda - uzeti bend koji ste videli na televiziji. Bendovi se za TV ne biraju po kvalitetu, već to ide preko veze - poznanstava ili na TV ide onaj ko više plati. I još treba imati u vidu da bendovi na televizijama uglavnom sviraju na Play back tj. smeškaju se i djuskaju, dok u pozadini ide unapred studijski snimljena muzika. Platićete ih mnogo, a dobićete dasadne, preglasne, neukusno obučene prosečne muzičare, koji će vam upropastiti veselje svojim neznanjem, nezalaganjem i nezainteresovanošću.

Druga zabluda u vezi sa svadbama - angažovati estradnu zvezdu...Oni uglavnom dolaze u žurbi, obučeni kao za ulicu, bez mikrofona, pripreme ili bilo kakvog dogovora sa muzičarima. U otprilike, pola slučajeva, dođu pijani, jer su prethodno bili na ručku kod prijatelja. Svoje nastupe uglavnom počinju sa nekoliko balada, tako da redovno upropaste veselu atmosferu koju je vaš bend prethodno zagrejao. Gledaće na svaki način da to što pre otaljaju i pobegnu sa lovom, dok će gosti jedva čekati da bend nastavi svoj program, a vi ćete se pitati: "Šta mi je ovo sve trebalo?!". Ne zaboravite da kod nas ima svega nekoliko pravih velikih zvezda, ( Miroslav, Haris, Čola, Šaban, Brena...), dok su ostali samo jeftina šatorska pretstava.

Treća greška koja se često ponavlja, je uzeti jeftin orkestar sa puno (10, 12, 18...) članova. To su uglavnom orkestri sa jeftinom opremom, koja krči, zuji, prekida i mikrofonira..oni nemaju probe, ne prate trendove i nove hitove, a od zabavnjaka jedva nešto da znaju. U dogovoru su jaki na rečima, kao...sve znaju, sve sviraju, muzičari svi prve harmonike i pobednici na festivalima, pevač "ubija" kako peva, pevačica "mrak"...a na kraju vama padne mrak na oči kad ih vidite i čujete.

Četvrta greška, birati bend za svadbu samo na osnovu kvaliteta svirke i pevanja. Dobro sviranje i pevanje vam neće značiti puno, ako orkestar često pravi duge pauze ili ako je preglasan, ako često prave pauze po pola sata - sat, ne pridržavaju se dogovora u vezi sa repertoarom i narudžbama, ako dođu u prljavim cipelama i starim ispranim duksevima, ako su odsutni pa zijaju u plafon ili sat, ako su ne taktični sa pripitim gostima, ako trče za parama pa sviraju sve i svašta što im neko naruči i gurne lovu u džep, ako pevačica dođe u miniću i visokim štiklama, a popije pola litre vinjaka pre nego ustane da peva , pa jednom rukom drži mikrofon a drugom piše SMS poruke...itd itd.

Nervira vas to što su pravi bendovi skupi...1000, 1200, 1400, 1600, 2000 i više evra itd...To je zato, što su u pitanju stvarno vrhunski muzičari, pevači i pevačice, kojih baš nema mnogo na našim prostorima, oprema im redovno prelazi vrednost od 30 000 evra a ide i preko 100 000 e, te zahteva dodatnu radnu snagu i vreme za montažu i demontažu itd. Rad i radno vreme takvih bendova nije samo vaša svadba, već i probe, sastanci, dogovori, snimanja, internet prezentacije, fotografisanje, kupovina garderobe, putovanja, slušanje i gledanje raznih zabavnih emisija da bi se bilo u trendu, popravke i servisiranje opreme, lično usavršavanje, ulaganje u lične instrumente itd. itd. Pored toga, muzičari nemaju bolovanja ni godišnje odmore, propuštaju sve praznike a imaju i ograničen radni vek. Sve to, da bi vama i vašim gostima bilo lepo i da bi taj dan svima ostao u lepom sećanju.

Tako su se izdvojile različite klase i nivoi bendova..Što skuplji to su bolji pevači i pevačice, bolja i skuplja garderoba, bolji i skuplji instrumenti, atraktivniji program i vodjenje programa, bolji i prijatniji zvuk, bolje složen repertoar (što direktno utiče na raspoloženje u sali), bolji osećaj za momenat - kad treba tok programa promeniti, preseći, smanjiti, ubrzati itd., taktičniji i kulturniji odnos prema gostima ( često nastane problem zbog bahatog odnosa muzičara ili pevača prema gostu, ili ako bend ne zna da prepozna provokaciju preko muzike ili ako ne znaju da izbegnu muzičke želje koje se ne uklapaju u koncept)....
Sad, dobro razmislite i preračunajte se....da li uzeti jeftiniji ili skuplji bend, na vama je odluka da li ćete se voziti u Fići ili Mercedesu - oba stignu do Beograda :)

Dobro pazite da u ovoj eri prevaranata ne naidjete na orkestar koji je loš, u svakom smislu, sa nerealno visokom cenom... Ima ih dosta..zato obavezno pogledajte bend uživo i ne nasedajte na izjave tipa "vrhunski bend", "energični bend" , "na hiljade odsviranih svadbi" "100 000 pesama u repertoaru" itd. Neki su stvarno to što piše, a neki su to samo prepisali od pravih i velikih.

Jeftini i loši bendovi se prepoznaju i po polupismenim i otrcanim rečenicama, kao i zastarelim i lošim fotografijama na sajtu, po nakaradno uklopljenim bojama garderobe i prezentacije, lošim kvalitetom ozvučenja i instrumenata, napadnim marketingom, nastupima samo u svom mestu i bližoj okolini, ne poseduju licence Udruženja Estradnih Umetnika Srbije, nemaju originalan program i garderobu...itd. itd. Redovno na svojim internet prezentacijama sami za sebe pišu da su Najbolji, Najprofesionalniji, Najmoderniji, Najtraženiji......itd.
Nazovite pa ću vam reći još svašta nešto :)

NOVO!

Na sledećem linku, možete preuzeti naš katalog >>>
Kliknite ovde i upoznate se sa detaljima naše garancije... >>>